Kuinka aloittaa bändiharrastus?

Moni nuori haaveilee omasta bändistä, joka saattaa monelle nuorelle tuoda mieleen menestystä ja kunniaa – toisten ihailua sekä mielenkiintoisia seikkailuja. Todellisuudessa bändiharrastus ei ainakaan bändin alkuvaiheessa ole välttämättä aivan niin hohdokasta, vaan alkuun pääseminen vaatii usein sitkeyttä ja runsaasti harjoittelua. Esimerkiksi bänditilojen löytäminen saattaa tuottaa vaikeuksia. Bänditilojen löytämisen osalta jaoimme jo vinkkejämme edellisillä sivuilla, mutta tällä sivulla kerromme muita vinkkejä, joiden avulla voit päästä harrastuksessasi alkuun. Jos bändin perustaminen kiinnostaa tai jos tunnet olevasi umpikujassa harrastuksesi kanssa, kannattaa lukea vinkkimme, ja napata niistä parhaat talteen!

Musiikinopettaja

Monesti musiikinopettaja voi olla hyvä taho, jonka puoleen kääntyä, jos bändiharrastus kiinnostaa sinua. Ehkä hän osaa neuvoa, mistä voisit löytää samanhenkistä seuraa ja saada kenties jopa opastusta musiikin saralla. Musiikinopettaja saattaa keksiä teille myös mahdollisia tilaisuuksia, joissa voisitte esiintyä tai keikkailla.
Osa bänditiloja tarjoavista toimitiloista tarjoaa myös bändiopetusta. Tällaista opetusta saattaa olla tarjolla esimerkiksi kirjastoissa, nuorisotiloilla tai asukaspuistoissa. Alussa voi olla hyvä ottaa soittotunteja sekä saada puolueeton arvio omista taidoista. Osa tiloista tarjoaa myös soittimia käyttöösi – vieläpä usein täysin ilmaiseksi. Tämä voi olla hyvä keino kokeilla erilaisia soittimia, ellet ole vielä aivan varma siitä, mikä on se ”oikea” soitin juuri sinulle. Soittimet ovat usein ostohinnaltaan kovin kalliita, minkä vuoksi onkin hyvä kokeilla erilaisia soittimia ennen ostopäätöksen tekemistä. Tällaisen toiminnan tarkoituksena onkin tarjota kaikille yhtäläinen mahdollisuus harrastaa soittamista – riippumatta siitä, miten varakkaasta perheestä tulet sinulla on siis mahdollisuus ainakin kokeilla erilaisia soittimia.

Netti

Netti on oikea tiedon aarrearkku myös tässä suhteessa. Netistä löytyy runsaasti musiikkiin liittyviä keskustelupalstoja, joilla voit vaihtaa ajatuksiasi samanhenkisten harrastajien kanssa. Ota rohkeasti osaa keskusteluun, mutta muista, että netissä kaikki kerrottu ei välttämättä ole aivan totta. Aidot ja kokeneet harrastajat neuvovat usein mielellään aloittelijaa alkuun pääsemisessä. Voit saada vinkkejä esimerkiksi soittimen valintaa silmällä pitäen tai lukea netistä muiden käyttäjien kokemuksia jostakin tietystä soitinmerkistä. Netistä löytyy myös runsas määrä videoita, joista voit saada vinkkejä omaan soittamiseesi tai esiintymiseesi. Kannattaa siis todellakin hyödyntää netin runsasta tiedon tulvaa – tiedon valtamerta, josta löytyy vastaus melkein asiaan kuin asiaan.

Kirjallisuus

Alan kirjallisuus ja lehdet ovat oiva tapa saada tietoa siitä, mitä musiikin maailmassa tapahtuu ja mikä on juuri nyt ”in”. Voit saada kirjoista ja lehdistä myös vinkkejä esimerkiksi oikeanlaisten soitinten valintaan. Suomen erinomainen kirjastojärjestelmä tarjoaa apuaan tässäkin asiassa, joten voit saada käyttöösi erinomaisen valikoiman kirjallisuutta täysin ilmaiseksi.

Nykyisin tarjolla on myös runsas määrä erilaisia e-kirjoja, jotka ovat hyvä vaihtoehto, jos kirjastossa käynti on vaivalloista tai jos olet kovin kiireinen. E-kirjat kulkevat näppärästi mukana vaikkapa kännykässä. Matkalla e-kirjat ovat erinomainen vaihtoehto – kännykkä ei paina läheskään niin paljon kuin pino kirjoja ja siihen on mahdollista ladata suuri määrä erilaisia kirjoja, joita voit lukea silloin kun sinulle sopii – näppärää, eikö vain? Netti yhdistää nämä kaksi erinomaista edellä esiteltyä vaihtoehtoa – osa kirjaston aineistosta on nimittäin tarjolla täysin ilmaiseksi netin kautta ladattavina e-kirjoina. Tarvitset ainoastaan kirjastokortin ja e-kirjasto on käytettävissäsi!

Tapahtumat

Osallistu rohkeasti erilaisiin musiikkialan tapahtumiin. Kuuntelemalla erilaista musiikkia voit saada vaikutteita myös omaan musiikkiisi. Samalla tapaat samanhenkisiä ihmisiä ja huomaat pian, että innostut todennäköisesti harrastuksestasi entistä enemmän. Musiikkitapahtumien tunnelma tarttuu helposti ja tempaa helposti mukaansa! Erityisen mielenkiintoista voi olla osallistua tapahtumiin ulkomailla – vieraassa ympäristössä, joka luo tapahtumalle erityisen mielenkiintoiset puitteet. Toisaalta myös kotimaasta löytyy erityisen vaikuttavia musiikkitapahtumia ja upeita esiintyjiä, joissa riittää runsaasti valinnanvaraa.