Miten huomioida muut?

Vaikka olisit miten innostunut uudesta bändiharrastuksestasi, et silti saa unohtaa muita ympärilläsi olevia ihmisiä. Bändisi saa pian huonoa mainosta, jos harjoittelunne häiritsee naapurustoa tai jos käyttäydytte muita kohtaan välinpitämättömästi. Tämä kannattaa huomioida jo tiloja valittaessa – kannattaa harjoitella vain tiloissa, joissa ei vahingossakaan tule häirinneeksi muita! Tämän lisäksi kannattaa harjoitella sellaisina kellonaikoina, ettei häiritse muiden lepoa ja unta. Aloittaessasi harrastuksen, saatat olla siitä niin innoissasi, että harjoittelisit mielelläsi ilta- tai jopa yömyöhään asti, mutta tällaista harjoittelua ei välttämättä kovin arvosteta lähipiirissäsi.

Miten sitten ottaa toiset huomioon? Millaisia valintoja kannattaa tehdä, jottei omasta harrastuksesta aiheudu häiriötä muille? Sen lisäksi, että omasta harrastuksesta ei pitäisi aiheutua häiriötä muille, voi se olla myös oiva keino ilahduttaa lähipiiriä. Musiikki, jos mikä, on oiva tapa ilahduttaa lähipiiriä. Nyt ehkä kysyt, että miten? Lue seuraavaan kappaleeseen kokoamamme vinkit, joissa kerromme, kuinka voit välttää aiheuttamasta häiriötä omalla harrastuksellasi ja kuinka voit ilahduttaa lähipiiriäsi musiikkisi kautta!

Vinkkimm

– Valitse bändisi harjoittelutilat huolella – varmista, että tilojen äänieristys on riittävä ja että tilat soveltuvat bändinne käyttöön. Varmista, että harjoittelunne sopii sekä naapureille että lähipiirillesi.
– Pyri harjoittelemaan ainoastaan päiväaikaan – ei liian aikaisin aamulla eikä liian myöhään illalla tai yöllä. Vaikka teistä itsestänne bändinne musiikki kuulostaisikin erinomaiselta, ei esimerkiksi lapsiperheen äiti välttämättä arvosta soittoa, joka jatkuu yömyöhään asti ja kantautuu perheen kotiin asti.
– Jos saat tilat käyttöön ilmaiseksi tai vuokraamalla, muista pitää niistä hyvää huolta. Huolehdi siitä, ettei tiloissa käytetä turhaan sähköä tai vettä ja että ovet ovat aina lukittuina ja ikkunat suljettuina poistuessasi tiloista. Huolehdi myös tilojen siisteydestä sekä kunnossapidosta.
– Järjestä lähipiirillesi – ystävillesi, tuttavillesi, perheenjäsenillesi tai naapureillesi – konsertti osoituksena siitä, kuinka paljon heidän tukensa bändillenne merkitsee. Harjoitelkaa ahkerasti ja valitkaa tilanteeseen parhaiten sopivat kappaleet. Tällaista tekoa arvostetaan varmasti. Mikäpä voisikaan olla parempi lahja esimerkiksi isän- tai äitienpäivänä? Tai mikäpä voisikaan parantaa paremmin naapuruston yhteishenkeä kuin yhteiset puutarhajuhlat, joissa esitettäisiin hyvää musiikkia? Vaihtoehtoja on rajattomasti. Musiikki on oivallinen tapa ilahduttaa ja kertoa toiselle, että välittää tästä.
– Voit myös tarjoutua soittamaan ystäviesi tai tuttaviesi juhlissa – erityisesti, jos tiedät juhlakalulla olevan tiukkaa rahasta. Älä kuitenkaan loukkaannu, ellei juhlakalu ota tarjousta vastaan. Musiikkinne ei kenties sovi juhlan teemaan tai ei ole juhlakalun maun mukaista – älä siis tuputa liikaa, vaan peräänny tarjouksesta vaivihkaa, jos huomaat, ettei se saa vastakaikua. Tietynlaiset sosiaaliset tuntosarvet ovat tässä tarpeen.
– Jos olette aikeissa järjestää äänekkäät juhlat tai harjoitukset, ilmoittakaa asiasta mahdollisimman varhaisessa vaiheessa naapureille ja varmistakaa, että suunnitelmanne sopii myös naapureille.
– Musiikilla voi ilahduttaa oman lähipiirin lisäksi myös esimerkiksi nuorisotalon tapahtumissa, koulun tilaisuuksissa tai muissa sopivissa tapahtumissa. Esimerkiksi koulun määrärahat saattavat olla tiukilla, mutta monissa juhlissa hyvin harjoiteltu ja esitetty musiikki olisi tervetullut lisä ohjelmistoon. Kannattaa myös muistaa, että kaikenlainen esiintyminen tarjoaa samalla arvokasta esiintymiskokemusta.
– Jos osaatte säveltää ja sanoittaa musiikkia, voi tämä olla myös erinomainen keino ilahduttaa lähipiiriä – vartavasten itselle sävelletty ja sanoitettu musiikki lämmittää kenen tahansa mieltä!
– Kannattaa käyttää mielikuvitusta miettiessäsi keinoja ilahduttaa lähipiiriäsi omilla taidoillasi. Ehkäpä voisitte esimerkiksi pitää konsertin jonkin hyväntekeväisyyskohteen hyväksi? Esimerkiksi eläinsuojeluyhdistys saattaisi ilahtua lisävaroista, joita saisitte sille kenties konsertin kautta kerättyä? Samalla tulisitte tukeneeksi hyvää asiaa ja saisitte itsellenne hyvän mielen.